Αποτελέσματα έρευνας-χαρτογράφησης

της κοινότητας των μουσικών

Αποτελέσματα έρευνας-χαρτογράφησης της κοινότητας των μουσικών που δραστηριοποιούνται στο χώρο του λαϊκού πολιτισμού

Η έρευνα της ΑΠΤΑΛΙΚΟ ΑΜΚΕ αποτελεί την πρώτη προσπάθεια χαρτογράφησης της κοινότητας των καλλιτεχνών που δραστηριοποιούνται στον ελλαδικό χώρο και σχετίζονται με τα μουσικά ιδιώματά του, καθώς και με αυτά των Βαλκανίων και της ανατολικής Μεσογείου. Τα στοιχεία που συλλέχθηκαν αφορούν την πραγματικότητα των μουσικών τόσο πριν το πρώτο lockdown του Μαρτίου του 2020, όσο και αμέσως μετά. Συγκεκριμένα, η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την 10η Αυγούστου έως την 5η Σεπτεμβρίου του 2020.

Χρησιμοποιήθηκε δομημένο ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο, το οποίο διακινήθηκε ποικιλοτρόπως µε σκοπό να έχει τη µμεγαλύτερη δυνατή διάχυση. Λάβαμε 1112 ολοκληρωμένες απαντήσεις και έχουν εκπροσωπηθεί επαρκώς όλες οι Περιφέρειες της χώρας, οι ηλικιακές ομάδες και τα δύο φύλα. Αφορμή για την πρωτοβουλία αυτή στάθηκε το ξέσπασμα της πανδημίας του ιού COVID-19, που έπληξε σοβαρά και έφερε στο φως χρόνια προβλήματα, τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά, της κοινότητας των ανθρώπων του λαϊκού πολιτισμού. Εν μέσω αυτής της βαθιάς ανθρωπιστικής κρίσης, κρίναμε απαραίτητο κι επείγον να καταγραφεί ο τρόπος ζωής των μουσικών, καθώς και ο τρόπος που ασκούν την τέχνη τους. Μας είχε γίνει εμφανές από την κρίση των προηγούμενων ετών ότι, λόγω της έλλειψης μιας ολοκληρωμένης βάσης δεδομένων, οι εκπρόσωποι της κοινότητας παραμένουν “αόρατοι” από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς που θα μπορούσαν παρέχουν λύσεις.


Στόχος της έρευνας είναι να αναδειχθούν οι ανάγκες της κοινότητας και ο ρόλος της, τόσο στην μουσική εκπαίδευση και διάδοση των εν λόγω ιδιωμάτων, όσο και στην δημιουργική οικονομία των κοινοτήτων στις οποίες δραστηριοποιούνται τα μέλη της. Μέσω της διερεύνησης των συνθηκών εργασίας τους επιθυμούμε να αναδειχθούν οι πρακτικές της αγοράς και να δοθεί έτσι η δυνατότητα να προταθούν συγκεκριμένοι τρόποι βελτίωσης των εργασιακών συνθηκών των μουσικών στο φυσικό, αλλά και στο ψηφιακό περιβάλλον το οποίο αποκτά πρωτόγνωρη σημασία λόγω των ειδικών συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία. Ως ομάδα έρευνας δεν επιθυμούμε να επιστρέψει η πραγματικότητα που βίωναν οι μουσικοί της κοινότητάς μας πριν την πανδημία.

Επιθυμούμε να διαμορφωθεί μια νέα πραγματικότητα που θα αντικατοπτρίζει και θα σέβεται τη συμβολή των εκπροσώπων του λαϊκού πολιτισμού στην καλυτέρευση της ζωής όλων των ανθρώπων. Θεωρούμε ότι πρέπει να γίνουν τα δέοντα ώστε να προστατευτεί η ταυτότητα, ο τρόπος ζωής τους και τα είδη τα οποία εκπροσωπούν, και να διασφαλιστεί ότι θα μπορούν να ζήσουν αξιοπρεπώς ασκώντας την τέχνη τους

(Για ευκολότερη περιήγηση με περιεχόμενα - links, κατεβάστε το αρχείο στον υπολογιστή σας)