Επιστολή-κάλεσμα της Απτάλικο ΑΜΚΕ στην Υπουργό Πολιτισμού

Επιστολή-κάλεσμα της Απτάλικο ΑΜΚΕ στην Υπουργό Πολιτισμού σχετικά με την άμεση λήψη οικονομικών μέτρων, για την ενίσχυση της κοινότητας των μουσικών.


Αξιότιμη κυρία Υπουργέ & κύριοι Υπουργοί,

Ύστερα από τις συγκλονιστικές αλλαγές που συμβαίνουν στη ζωή μας το τελευταίο διάστημα, πήραμε την απόφαση να απευθυνθούμε σε εσάς, μέσω του πιστοποιημένου στο Υπουργείο Πολιτισμού φορέα μας “ΑΠΤΑΛΙΚΟ ΑΜΚΕ”, σύμφωνα με τους Σκοπούς του καταστατικού μας (βλ. ιδίως σελ. 2 του καταστατικού μας, στ. 5.‘’Ηθική και υλική υποστήριξη προς τα λιγότερα προνομιούχα μέλη της κοινωνίας. Ανάπτυξη δράσεων και θεσμών κοινωνικής μέριμνας και αλληλεγγύης’’).

Κατόπιν της πανδημίας του ιού COVID – 19 που ξέσπασε και στην χώρα μας, εκδόθηκαν σχετική ΠΝΠ αλλά και άλλες ΚΥΑ, δυνάμει των οποίων διατάχθηκε προσωρινά για λόγους Δημόσιας υγείας και για την ανάσχεση εξάπλωσης του ιού η απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών (εκτός εξαιρέσεων) αλλά και η αναστολή λειτουργίας συγκεκριμένων τύπων επιχειρήσεων. Ο φορέας μας, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους συμπολίτες μας εφαρμόζει τις σχετικές οδηγίες, ελπίζοντας τα έκτακτα αυτά μέτρα να είναι σύντομα και να περάσει το αντίστοιχο χρονικό διάστημα όσο πιο ανώδυνα γίνεται για όλους. Παρ΄ όλα αυτά, είναι γεγονός ότι βιώνουμε μια «νέα» πραγματικότητα, στην οποία καλούμαστε να προσαρμοστούμε. Μέχρι να ξεσπάσει η επιδημία του COVID-19, ο φορέας μας λειτουργούσε διαδικτυακά, μέσω της ιστοσελίδας Aptaliko.GR, χαρτογραφώντας, προβάλλοντας και υποστηρίζοντας τους χώρους αλλά κυρίως τους καλλιτέχνες που υπηρετούν την παραδοσιακή μας μουσική, το ρεμπέτικο και το λαϊκό μας τραγούδι. Μέσω της τεχνολογίας Google Calendar (εικ.1), το οποίο ενημερωνόταν καθημερινά, είχαμε επιτύχει να υπάρχει μία, όσο το δυνατόν πληρέστερη, καταγραφή των καλλιτεχνών, των χώρων και των ημερομηνιών των εμφανίσεών τους.

Ωστόσο, η πραγματικότητα μας καθήλωσε στις 14 Μαρτίου, επιβάλλοντας την αναστολή της ως άνω λειτουργίας που αποτελούσε και την συχνότερα χρησιμοποιούμενη υπηρεσία μας. Μετά την αναβολή ή ακύρωση όλων των ζωντανών πολιτιστικών γεγονότων -που πιθανόν θα διαρκέσει έως το καλοκαίρι- και την απομόνωση όλων μας στο σπίτι, η ΑΠΤΑΛΙΚΟ ΑΜΚΕ είναι σε θέση να γνωρίζει (σχεδόν από “πρώτο χέρι”) σε τι βαθμό έχει πληγεί η μουσική κοινότητα, και δή όσοι εκπροσωπούν τα μουσικά είδη που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Πιο συγκεκριμένα, οι συγκεκριμένοι καλλιτέχνες δρουν ως επί το πλείστον εκτός της μουσικής βιομηχανίας και του εμπορικού δικτύου που λειτουργεί με βάση αυτήν. Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι στην πλειοψηφία τους ασκούν την τέχνη τους βιοποριστικά, σαν κύρια εργασία, και μάλιστα εποχιακή (άλλωστε οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι επιδοτούνται για τον λόγο αυτό από τον ΟΑΕΔ). Εργάζονται σε χώρους χαμηλού προϋπολογισμού και με χαμηλές αμοιβές, κάτι που περιορίζει τους καλλιτεχνικούς τους στόχους στα όρια πρωτίστως της καθημερινής επιβίωσης. Για τον λόγο αυτό έχουν εργασιακές σχέσεις πολλές φορές με πάνω από τρεις εργοδότες την εβδομάδα. Ο τρόπος παροχής υπηρεσιών τους γινόταν έως τώρα με διάφορους τρόπους: Είτε, η μειοψηφία αυτών, με δελτίο παροχής υπηρεσιών σαν ελεύθεροι επαγγελματίες, είτε, οι περισσότεροι, ως μισθωτοί. Από συνοπτικά στατιστικά του ημερολογίου μας καταμετρούνται με μια γρήγορη ματιά περίπου 250 μουσικοί, που δρούσαν εβδομαδιαία σε 140-150 χώρους, καταστήματα εστίασης, μουσικές σκηνές, παραστάσεις κτλ. Σίγουρα, ο αριθμός αυτός θα είναι ακόμα μεγαλύτερος, απλώς δεν είναι καταγεγραμμένος.

Μετά την επιβολή των νέων μέτρων, την αναστολή λειτουργίας των χώρων εργασίας τους και τον περιορισμό στις μετακινήσεις, η συντριπτική πλειοψηφία των καλλιτεχνών αυτών υπέστη τεράστια ζημιά, καθώς έμεινε άνεργη. Οπωσδήποτε η ένταξη των ΚΑΔ που περιλαμβάνουν τη συγκεκριμένη δραστηριότητα (9001 Τέχνες του θεάματος, 9002 Υποστηρικτικές δραστηριότητες για τις τέχνες του θεάματος, 9003 Καλλιτεχνική δημιουργία) είναι ένα πρώτο και αρκετά σημαντικό βήμα για την ενίσχυση των οικονομικά πληγέντων, υπάρχει όμως και ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων που δεν περιλαμβάνεται σε αυτούς που δικαιούνται το έκτακτο επίδομα, λόγω του ότι εργάζονταν υπό καθεστώς Συμβάσεων Ορισμένου χρόνου, τύπου πρόσληψη - απόλυση εντός της ίδιας μέρας (Ε7). Η γενική κατάσταση λοιπόν έκτακτης ανάγκης που βιώνουμε γεννά, όπως διαφαίνεται, σοβαρούς κινδύνους για τον βιοπορισμό των θιγόμενων καλλιτεχνών και απαιτεί κινήσεις για την υποστήριξή τους.

Έγνοια μας είναι να κρατήσουμε τη σχέση της μουσικής με το κοινό της ζωντανή. Και η μουσική είναι οι άνθρωποι που την υπηρετούν, οι εκπρόσωποί της. Μέσα στη δυσκολία που βιώνουμε αυτή τη στιγμή, μέσα στην πρωτόγνωρη “ατυχία” μας, πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν είμαστε μόνοι. Μοιραζόμαστε για πρώτη φορά σε τέτοιο επίπεδο μια συλλογική μοίρα. Και έχουμε την τύχη, σε σχέση με προηγούμενες γενιές που βίωσαν δύσκολες καταστάσεις, να μπορούμε να επικοινωνούμε μέσα από τις οθόνες μας. Μέσα από την εικόνα μας. Τη φωνή μας. Τα λόγια μας. Τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας.

Αυτή η άνευ προηγουμένου κατάσταση που βιώνουμε, θα σημαδέψει σίγουρα τη ζωή μας. Το σημαντικό είναι να παραμείνουμε ζωντανοί, κυριολεκτικά και μεταφορικά, μέχρι τη μέρα που οι χώροι εκδηλώσεων όπου καλλιτέχνες δραστηριοποιούνται, θα γεμίσουν και πάλι ανθρώπους πάνω και κάτω από τη σκηνή. Να παραμείνουμε δημιουργικοί, αντλώντας δύναμη ο ένας από τον άλλον και όλοι μαζί από τη μουσική.

Λαμβάνοντας υπόψιν σας όλα τα παραπάνω, σας καλούμε να σχεδιάσετε και να υλοποιήσετε το συντομότερο δυνατό ένα πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης των εργαζομένων που υπηρετούν τη μουσική στους μικρούς χώρους, και εξαιρούνται του έκτακτου επιδόματος.