Υποστήριξη - προώθηση μουσικών ειδών, που δρουν ανεξάρτητα της εγχώριας μουσικής βιομηχανίας, σε διεθνές μουσικές εκθέσεις & φεστιβάλ

Στόχος της πρότασης είναι η φιλοξενία του φορέα της πρότασης στο ελληνικό περίπτερο της διεθνούς έκθεσης WOMEX 2019, η ενίσχυση της ελληνικής παρουσίας σε διεθνείς μουσικές εκθέσεις και φεστιβάλ, η εξωστρέφεια της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής φόρμας, η γνωριμία παραδοσιακών ελληνικών οργάνων σε άλλες εθνικότητες, η σύγκριση οργάνων και οι ομοιότητες ελληνικών με άλλων παραπλήσιων της Μεσογείου. Υποστήριξη, παροχή τεχνογνωσίας και προβολή ομάδων ενασχολούμενων με μουσικά είδη που δεν υποστηρίζονται από τη μουσική βιομηχανία και το εμπορικό δίκτυο που αυτή παρέχει αλλά είναι συνυφασμένα με τον πολιτισμό, την ιστορία και τη διαμόρφωση της κουλτούρας του τόπου.

Ο σχεδόν αποκλειστικά κερδοσκοπικός τρόπος που λειτουργεί η σύγχρονη μουσική βιομηχανία, εντός του πλαισίου της παγκοσμιοποιημένης αγοράς, έχει πολλές φορές σαν συνέπεια τον παραγκωνισμό ή και την εξαφάνιση πολλών μουσικών ειδών τα οποία ενώ είναι αναπόσπαστο κομμάτι τόσο της σύγχρονης μουσικής κουλτούρας όσο και της πολιτισμικής ιστορίας ενός τόπου, εντούτοις δε χωρούν στα στενά πλαίσια τα οποία η ίδια η βιομηχανία οριοθετεί. Έτσι, η απώλεια της πολιτισμικής ταυτότητας των κατοίκων ενός τόπου, και κατ’ επέκταση η αδυναμία απάντησης του συνεχώς επαναφερόμενου ερωτήματος «ποιος είμαι;» μοιάζει σχεδόν νομοτελειακά με το επόμενο βήμα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιων περιπτώσεων στη χώρα μας, είναι οι τοπικές μουσικές παραδόσεις του στεριανού και νησιωτικού ελλαδικού χώρου, η λαϊκή μουσική των πόλεων, τα τραγούδια των καφέ αμάν και της ταβέρνας ως μουσικό μείγμα διαφόρων κοντινών τοπικά και συγγενών μουσικών ιδιωμάτων (ρεπερτόριο ανώνυμης και επώνυμης δημιουργίας που έχει αποτυπωθεί σε ηχογραφήσεις των 78 και 45 στροφών από τις αρχές του 20ου αιώνα), καθώς και το είδος που ονομάστηκε «ρεμπέτικο» - και έχει πλέον εισαχθεί στη λίστα της UNESCO σαν κομμάτι της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς- καθώς και άλλα μουσικά είδη συνυφασμένα με τέτοιου είδους υλικό.

Πιο συγκεκριμένα, καλλιτέχνες και μουσικά σχήματα που εκπροσωπούν είδη όπως τα παραπάνω, δρουν ως επί το πλείστον εκτός της μουσικής βιομηχανίας και του εμπορικού δικτύου που λειτουργεί με βάση αυτήν. Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι στην πλειοψηφία τους ασκούν την τέχνη τους βιοποριστικά, σαν κύρια εργασία. Εργάζονται σε χώρους χαμηλού προϋπολογισμού και με χαμηλές αμοιβές, κάτι που περιορίζει τους καλλιτεχνικούς τους στόχους στα όρια πρωτίστως της επιβίωσης.

Σαν αποτέλεσμα, βρίσκονται μακριά από ευκαιρίες όπως: συνέχιση των σπουδών τους, ενημέρωση σε ό, τι αφορά την τέχνη τους και τον τρόπο παρουσίασής της σύμφωνα με τα πρότυπα της μουσικής αγοράς, μακροπρόθεσμα πλάνα και επίσημες διοργανώσεις που θα έπρεπε να είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν, όπως μεγάλα μουσικά φεστιβάλ, παγκόσμιες μουσικές εκθέσεις world music κ.α. Ένα άλλο ζήτημα, είναι και ότι ακόμα και αν έχουν το χρόνο και την οικονομική δυνατότητα να ενημερωθούν και να συμμετάσχουν, τους λείπει πολλές φορές η κατάρτιση σε σχέση με την άμεση επικοινωνία της ιδέας τους στους ακροατές, το ίδιο το πακέτο προώθησης στα ΜΜΕ και το υλικό που είναι υποχρεωμένοι να συγκεντρώσουν. Είναι επόμενο λοιπόν, ένα μεγάλο κομμάτι της μουσικής αυτής κοινότητας να μη διαθέτει βήμα προς το ευρύτερο κοινό, λειτουργώντας συνεχόμενα εντός αυτού του φαύλου κύκλου.

Σκοπός της πρότασης μας είναι να δώσει σε κοινότητες όπως η παραπάνω την ευκαιρία να προετοιμαστούν μέσω συμβουλευτικών συζητήσεων και δοκιμών από ανθρώπους με βαθιά γνώση των παραπάνω αντικειμένων και να δημιουργήσουν υλικό με τελικό στόχο να συμμετάσχουν σε μια από τις μεγαλύτερες μουσικές εκθέσεις world music όπως η WOMEX (WOrldMusicEXpo).